Monday, March 15, 2010

Keranamu retort...

Salam..
Ingin berkongsi sedikit cerita tentang eksperiment yang tak jadi ni. Kebetulan petang ni mula2 nak buat bubur jagung guna hampas jagung, tetapi disebabkan hampas jagung tu dah masam, kami menggantikian dengan pisang...

Bahan2 yang digunakan macam biasa lah, pisang, susu segar dalam kotak, serta gula perang.. Nak sedapkan rasa, maka ditambah dengan sedikit perisa strawberry.. Hmm.. Disebabkan perisa strawberry ni dinuat oleh combination chemistry membentuk ester, maka letak 2g pun dah dikira cukup banyak n sedap.

Hmmm... Masa retort tu, abis jer proses retort, Prof cakap td ader bau strawberry... Buka jer pintu retort tu, alamak... Bubur pisang hilang... 1 tin terbuka n semua isi kandungan terevaporate.. Bila teringat balik rupa2nya seaming atau menutup tin tu tak betul.. Tin tak rapat n tin tersebut explode disebabkan oleh tekanan...

The moral of the story, tutuplah tin dengan elok2 sebelum retort kerana boleh membahayakan eksperiment anda.... Bubur pun tak jadi...

No comments:

Recent Comments