Wednesday, November 10, 2010

TIPS MENJAGA HAMSTER... HAMSTER KESAYANGANKU...


Semua orang mempunya hobi masing2 termasuklah diri ini... Ni gambar hamster saya masa mula2 beli 4 bulan sudah. Comel sangat2 hamster ni ala2 hamtaro tp lagi comel... Sebenarnya hobi nak memelihara hamster ni bermula lama sudah cuma perlu mendapatkan kebenaran daripada parents sebelum mula berjinak-jinak dengan hobi kita ni. Sebab kos untuk menjaga hamster ni agak tinggi sebenarnya. Kita perlu beli makanan, habuk kayu, vitamin supaya kebajikan hamster sentiasa dijaga... Tapi kalau nak berjimat, boleh bagi makan buah2an macam sengkuang, karot, semua jenis sayur2an yang bersesuaian (pastikan dibasuh dahulu supaya hilang racun perosak), buah2an tempatan, nasi pn boleh, telur (untuk menambahkan protein), roti, ap2 jer. Tapi coklat kurang sesuai.



Haiwan ini manja sebenarnya... Dia(hamster) tidak akan menggigit tuan dia melainkan kalau dirinya berasa terancam dan terkejut. Contohnya saya pernah digigit hamster kerana g kacau hamster ni masa dia th tido.. hehehe ( nasihat : jangan sesekali ganggu hamster ketika sdg sedap tido, sama jugak mcm kita tgh sedap tido, org kacau msti marah kn?) Kalau nak rapatkan hubungan tuan dengan hamster, selalulah bersembang atau bercakap dengan hamster kita. Dia akan kenal tuan dia kerana selalu meluangkan masa bermain dan bersembang dengan hamster ni.


Sekarang hamster ni dah kali ke-4 beranak. Buat pengetahuan semua, hamster jenis Syirian ni hanya memerlukan 14-16 hari untuk beranak. Jarang penangguhan dilanjutkan ke hari 17-18 melainkan ada sedikit masalah atau kali pertama hamster beranak. Dulu saya tak pandai jga anak hamster dan semuanya mati. Ada yg dimakan dengan ibunya dan ada yang mati sebab beli susu khusus untuk haiwan tp x sesuai sbb sistem penghadaman hamster tidak sesuai. Bagi yang kurang berpengalaman menjaga anak hamster, boleh layari internet dan search cara menjaga anak hamster. (tapi kebanyakan yang saya baca banyak versi indonesia)

Sekarang buat kali ke-4, hamster saya beranak. Kali ke-3 sebelum ini semuanya mati sbb saya kurang berpengalaman untuk menjaga anak2 hamster ni. Hari ni anak2 hamster saya semakin membesar. Ada 5 ekor semuanya (asal 7 ekor). Usianya hampir 2 minggu dan sekarang dah mula makan makanan yang diberi kepada ibunya. Berdasarkan pengalaman saya , Jika hamster mula menunjukkan tanda2 nak beranak (perut membesar, induk suka menggigit jeriji besi kandang seolah2 hendak keluar dari kandang) pisahkan dari induk jantan.(sebab kebarangkalian induk jantan akan makan anaknya sendiri adalah tinggi ) Letakkan ibu hamster bersama anak2nya ditempat gelap dan pastikan diberi bekalan makanan dan minuman yang secukupnya. Jangan selalu tengok hamster ni kerana tidak suka diganggu. Hmm.. tak sabar rasanya nak tunggu anak2 hamster ni membuka mata biasanya pada hari ke 14-16 dan membesar sepenuhnya...

nanti ada kesempatan saya akan bercerita lebih lanjut cara untuk menjaga hamster ni...

34 comments:

Ahmad Suhaimi AM said...

Saya suka binatang cam kucing..Hamster xpernah jaga. Sebab anggap ianya dalam family tikus.

Apa nama hamster awak ye?

Anonymous said...

Ahmad dan Mimi.. Tp sekarang sudah ada 5 anak... belum difikirkn nama lg... Any suggestion?

Anonymous said...

blh bg tahu x?cam mana nak mengatasi masalah ham2 yg asyik nak bergaduh sesama sendiri...kes nie mula timbul sejak kwn saya beri saya sepasang hamster..blh bg info x??coz first time pelihara hams2..

Anonymous said...

sy nk tnye ckit....hmster sy bru branak....de 8 sumenye....tp 2 da mati kne mkan ngan mak die....cmne awak kemas kan sangkar die xmo bg bcuk ek????

lonelynytz said...

sya nk tnya..cm na klu kte nk mndy kn dy..??coz sy bru cbe bla sekor...hee...xtaw sngt sal niey...hee..

Ahmad Suhaimi AM said...

Nak mandikan die senang saje.. bagi yg baru nak mula, elok beli spray mandian bg hamster."byk dijual di Kedai Pets" Kita spray pada bulu hamster bagi lembab. (Tp ingat, jangan bagi kena bahagian muka especially hidung n mata sbb hamster akan mudah terkena penyakit selsema.)
Lepas tu boley dilap tengan tuala kering / kain. (Jangan guna hair dryer cz hamster akan terkejut n kemungkinan mati.)

Kalau x nk guna spray, boleh mandikan guna air biasa. Tutup bahagian muka hamster dan mandikan hamster. sekejap je dlm 1-2 minit. Lap bulu sehingga kering.. Selamat mencuba..

Ahmad Suhaimi AM said...

Untuk menjaga hamster yg baru beranak, mula2 kita tgk induk dh sarat bunting, pisahkan dengan induk jantan. Balut kotak simpanan hamster dengan surat khabar bagi gelap. Nak senang, letak dalam akuarium n tutup dengan kotak bagi gelap.Letak induk betina dlm kotak tu disertai suplly makanan dan minuman yg cukup.

Untuk menjaga anak2 hamster yg baru lahir, jangan sesekali pegang anak hamster. Bila dh tumbuh bulu dlm 3 minggu baru boley main.

Sangkar hamster saya mmg x kemaskan dlm tempoh 2-3 minggu. lebih elok letak kat luar rumah spy rumah x berbau busuk. Kalau x tahan sangat dengan bau, masa nk kemaskan rumah hamster, balut tangan dengan plastik. Salin habuk kayu hamster. dan tutup bg keadaan gelap semula.

Ahmad Suhaimi AM said...

Untuk hamster yg selalu bergaduh, kalau boleh pisahkan sbb nanti akan menyebabkan kecederaan.. Cian hamster tu. Tp kdg2 hamster tu saja je nk main dgn kawan dia. Jd jangan bimbang.. Hamster saya kt rumah pn selalu bergaduh kdg2 sampai luka. Jd pisahkan yg selalu bergaduh tu ye...

Firdaus waniE said...

oooo hmster kita serupa hehe

Anonymous said...

hamster saya mati je. tu pon mak die yang makan...

princess_hurun said...

emm,sya ad bla hems jnis robovoski dwarf.pon comel.dia dah branak bnyak kali...terlalu banyak.....

princess_hurun said...

emm,sya ad bla hems jnis robovoski dwarf.pon comel.dia dah branak bnyak kali...terlalu banyak.....

Jb_Arabi said...

alhamdulillah dapat beli hamster 2 hari lepas masa pegi KL...bawa ke tgnu..letak dkttempat letak barang dalam bas...sampai tganu, hamster berpeluh..ingatkat tempat tu xpanas sgt..saja search kat internet cara pjagaan hmster..comel hamster ni...balik kuliah terubat gak letih tengok hamster nakal2 ni..xsgka jmpa blog jiran hamba ni-umt

Jom Kenal Hamster said...

hamster syirian leh branak bape kali dlm setahun?

Anonymous said...

saya pun ada hemster tetapi saya tidak tau jantan atau jantina

rosli's daughter said...

hamster kene mandi kan ke erk ? ragu2 nie

nabil razman said...

Biasanye kalau hamster awk kedua dua nye jantan,mestilah bergadoh,tapi kalau nak bagi hamster bersama,mereka mesti berbau sama,kalau x berbau sama mereka akan bergaduh,belilah spray pewangi untuk hamster di kedai haiwan berdekatan...
Harap maklumat ini membantu:)

ciq :) said...

baru beli hamster semalam tk reti betol nk menjaganya.. tp berminat jugak.

Anonymous said...

saya pun ada hamster..baru beli bln lepas..sepasang dan semalam baru je lahirkan anak 5ekor..awk duk unisza? jiran la kita...saya umt...

Anonymous said...

Emm, hamster syrian saya baru je lahirkan anak. Ada 4 ekor. Sekor tu mati sebab mak dia tidor atas anak dia. maksudnya cam hempap la smpai takleh nafas kot. tu la mati.. pastu sekor lagi mati.. tapi mati gitu jela. keras je. Saya tengok mak dia tak susukan anak dia pon. ke mmg lahir2 baby2 tu kite biarkan gitu je ? x makan ape2 eh ? pening saya :(

Hamster yg comel said...

Saya baru nak beli malam ini.Tapi tak tahu cara menjaga nya.Tapi selepas saya baca post yang Cik Mimey post kan ni saya dah faham macam mana nak menjaga hamster yang comel ni.THANKS

Anonymous said...

hamster saya dh beranak .. ade 77 ekor anak die .. tapi dh tinggal due je ..sbab bapak die makan ... hari tu saya check sangkar die .. tengok2 ade kepala tersekat kat geriji la ape la ...agak susah jugak nak bela hamster ni ...

Anonymous said...

eh ,, salah type la pulak ... die branak 7 ekor je .. bkn 77 erh ..

BINTANG RAUDHAH said...

heheheh... Hamster kami pun anak yatim cam kami gak.. bezenye... kami tinggal di asrama dan hamster kami lak tinggal kat sangkar dalam asrama kami.. nanti kalau nak mintak pape tunjuk ajar, pakcik makcik, abang2 atau kakak-kakak kat luar sana tu tolong-tolong help kami sikit ye....

nor hidayah said...

betul ke kalo tikus bau kencing hamster,dia akan makan hamster tue?
lepastu saye nk tanye,name ape yg sesuai untuk diberi kpd hamster?

Anonymous said...

sya de spsang hmster...dh dpt bby pun...tpi kwan sya lak bgi pndpt hmster ni bwk pnyakit..cam ne tu....

mimi emily said...

sy sk hamster tetapi hamster sy telah mati 3

khairul nazwan said...

Napa hamtaro saya x besar ya???

Eyka Fieyka said...

camne ekk nak elakkan hamster tuh dari gigit cage dia. berdasarkan pengetahuan sy, ia boleh wat hamster sakit...tiba je malam,msti diorang panjat n gigit kat bahagian tepi cage..any suggestion utk elakkan ia gigit cage ???

Anonymous said...

boleh ke letak hams dalam beg sugar glider? sbb nk bawak balik kampung susahh sangkar besar

Anonymous said...

Salam..Saya nakk tanye nie..Semua hamster suke tidur ke? sbb sy tngok hamster sy ni kerap tidur..adakah itu normal?

Anonymous said...

Macam mana kita nak tahu hamster ni jantan atau betina? Saya tak tahu.

Anonymous said...

nak tanya ibu hamster dan anak anak dia perlu mandi ka . skrg dh 6 hari anak dia lahir. kena letak pasir mandi ka dlm sangkar hamster ?

Anonymous said...

nak tanya ibu hamster dan anak anak dia perlu mandi ka . skrg dh 6 hari anak dia lahir. kena letak pasir mandi ka dlm sangkar hamster ?

Recent Comments